Showing posts with label prelims. Show all posts
Showing posts with label prelims. Show all posts

Sunday, November 13, 2016

TCS IT Wiz 2016 Hyderabad Prelims

Hi friends, here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Hyderabad Prelims

1.Which hyderabad startup's name when translated to English means "our right"?
Ans:SaddHaq
2.The term was originally coined by Michael Mauldin.It's a software which generates an instant reply. It is designed to answer like a Human.
Ans:Chatterbot
3.Who wrote the book Business @ the speed of thought?
Ans:Bill Gates
4.Formed originally to offer research and analysis to United States Armed forces, this company literally gets its name from research and development?
Ans:RAND Corporation
5.The inventor , John Shepherd-Barron, had at first envisioned a six-digit numeric code, but his wife could only remember four digits, and that has became the most commonly used length in many places, although banks in Switzerland and many other countries require a six digit X. What am I talking about?
Ans:ATM PIN
6.Identify the person [Hint:Founder of Naukri.com]
Ans:Sanjeev Bikhchandani
7.Founders of which famous news app in India ?
Ans:Inshorts
8.Which country joined the internet in 1996 with three networks namely Raphael, Michel and Gabriel ? [Hint: Focus on the name]
Ans:Vatican City
9.Richard Wurman is credited with the Idea of what? This site is mainly credited with discussions on Hot Topics and "Ideas worth spreading" ?
Ans:TED
10.If  a startup valued at One Billion $ is called a unicorn, what is the name given to startups valued at over 10 Billion $?
Ans:Decacorn
11.One of the great creation legends of game design is that Toru Iwatani, while eating a pizza, looked down at the pie with a missing slice and used the outline as inspiration for  distinctive shape in the game. The story was furthered by Iwatani himself; when the game's  fever was at its height, he even posed with a half-eaten pizza for a publicity photograph. "In Japanese, the character for mouth [kuchi] is a square shape. It's not circular like the pizza, but I decided to round it out," he said. And thus, the game was born. Which game?
Ans:Pacman
12.Beth Comstack, Jason Kilar created which online service? It also derive The name  from two Mandarin Chinese word "calabash; bottle gourd" and of which The secondary meaning is "interactive recording". The founders saw both definitions as appropriate bookends
Ans:Hulu
13.Which controversial website publishes new leaks, secretive and confidential government information and has been held responsible for leaking of many of the secrets of Worldwide governments? It has been highly criticized by the US Government and many other governments worldwide.
Ans:Wikileaks
14.Whose first tweet ?
Ans:Pope Francis
15.Identify [Hint:If you use apple, you definitely should know this one.]
Ans:Hon Hai (Foxconn)
16.X was launched on August 12, 1998, as a spare-time project by Senh Duong. His goal in creating X was "to create a site where people can get access to reviews from a variety of critics in the U.S. [Hint : It uses the name of a vegetable]
Ans:Rotten Tomatoes
17.This award is given to the best startups. Techcrunch sponsors it. Which awards?
Ans:Crunchies Awards
18.This company was founded by two former employees from XEROX Parc as InterPress?We use a lot of their softwares for designing purposes.
Ans:Adobe
19.Identify
Ans:Free Software Foundation
20.Old logo of ?
Ans:Apple


Credits : Quizpedia 




TCS IT Wiz 2016 Coimbatore Prelims


The Coimbatore edition of TCS IT Wiz 2016 was conducted on 23rd August 2016 at PSG College of Arts and Science auditorium.The title went to GKD and the runners up were St.Judes Kotagiri.Here we are presenting the prelims of the TCS IT Wiz 2016 Coimbatore edition
 
1.Originally created by a company named Lifescape. The name is a blend of is a blend of the name of Spanish painter Pablo Picasso, the phrase mi casa. Google "its then owner" decided to discontinue it in 2015. What am I talking about?
Ans:Picasa
2.Kevin Gilbertson is credited with introducing what to us, useful to "compress" things.
Ans:Tinyurl.com
3.First tweet by ?
Ans:Rajnikanth
4.'Bangalore Tiger' is a book written by Steve Hamm about which company?
Ans:Wipro
5.X is the practice of offering people the right to freely distribute copies and modified versions of a work with the stipulation that the same rights be preserved in derivative works down the line.We all have heard the "chiral" version of this word. What is X?
Ans:Copyleft
6.Daniel Lewin Co-founded which company, famous in the world of IT?
Ans:Akamai
7.LYF series of Smartphones is a brand from which famous business Conglomerate?
Ans:Reliance
8.Which famous Multi-National Mass Media Company is the owner of the Tech-Blog Techcrunch?
Ans:AOL
9.The term X was coined by Televoice International for introduction of the first US wide service in 1980 which they offerred. Although VMI trademarked the term, it eventually became a generic term used for referring to virtually all automated voice services employing a telephone.What is X?
Ans:Voice mail
10.Old logo of which web browser ?
Ans:UC Browser
11.How do we better known Alexander Telephone and Telegraph, among the very first in the world to provide telegraph services, founded by Alexander Graham bell himself?
Ans:AT&T
12.X's first products and services included the OmniTRACS satellite locating and messaging service, used by long-haul trucking companies, developed from a product called Omninet owned by Parviz Nazarian and Neil Kadisha, and specialized integrated circuits for digital radio communications such as a Viterbi decoder and now it is one of the leading processor makers for smartphone companies.It was initially founded by Cornell and MIT alumnus and UC San Diego professor Irwin M. Jacobs, USC, MIT alumnus Andrew Viterbi, Harvey White, Adelia Coffman, Andrew Cohen, Klein Gilhousen and Franklin Antonio.
Ans:Qualcomm
13.Which company launched Smart Belt called 'Welt' ?
Ans:Welt corporation
14.Identify
Ans:Accenture


Credits: Quizpedia


Saturday, September 3, 2016

TCS IT Wiz 2016 Kolkata Prelims


Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Kolkata prelims . We 
have our sincere thanks and wishes to Praneet Shekhar, winner of TCS IT Wiz 
2016 Kolkata Edition for sharing the questions with us


1.Identify the logo
Ans:Buyhatke
2.Which company used to have its headquarters at ‘100 Disk Drive’?
Ans:Seagate
3.Give his name/company he heads
Ans:Abidali Neemuchwala(CEO of Wipro)
4.He was attacked by penguins in his childhood and was always haunted by them. He said that he suffered from ‘Penguinitis’. Who?
Ans:Linus Torvalds
5.Which basketballer who spent almost 20 years at the LA Lakers was one of the key advisors and testers for the creation of the Apple Watch,especially the fitness aspects of it?
Ans:Kobe Bryant
6.Identify

Ans:Bethesda
7.Who authored this book ?
Ans:Steve Case
8.A ____ is a vehicle that physically carries a computer with storage between remote locations to effectively create a data communication link. It is a special case of a sneakernet, where the data is automatically loaded and unloaded when it arrives at its terminal locations.
Ans:Data Mule
9.Which company came up with an April Fool’s Prank announcing that it had created an actual “Ghostbusters Proton Pack”?
Ans:Sony
10.Which company designed a projector with a specially dedicated ‘Football mode’?
Ans:BenQ
11.Which early Intel innovator later went on to become a part of AMD as a part of an acquistion deal of startup NexGen which was working on a Pentium competitor?
Ans:Vinod Dham
12.Which company resulted out of a communication problem between a couple at the Stanford University due to some protocol issue?
Ans:Cisco
13.Florian Caps tried to revive which great early technology for something ‘Instant’?
Ans:Polaroid
14.They are Vivek Prabhakar and Shubhra Chadda.Which company did they start for selling souvenirs to foreign visitors in India?
Ans:Chumbak.com
15.Identify him [hint:He is the creator of RSS feeds]
Ans:Ramanathan V Guha
16.What is intended to celebrate holidays, events, achievements and people and was designed to notify users of the absence of the creators in case the servers crashed?
Ans:Google Doodles
17.Whose tweet ?
Ans:Jack Dorsey
18._____ is a concept in software engineering and computer science where computing is made to appear anytime and everywhere. In contrast to desktop computing, It can occur using any device, in any location, and in any format.
Ans:Ubiquitous Computing
19.Logo of which reverse image search engine?
Ans:TinEye
20.Which company has an in-house software called Marionette which refers to puppets controlled by strings?
Ans:Pixar

Friday, September 2, 2016

TCS IT Wiz 2016 Bhubaneswar Prelims

Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Bhubaneswar prelims . We have our sincere thanks and wishes to Sampriti Panda, winner of TCS IT Wiz 2016 Bhubaneswar Edition

1.Which is the second city that is going to get free-wifi in it’s railway station after Mumbai?
Ans:Bhubaneswar
2.Which app was founded by Sean Rad in 2012, whose basic concept was swipe right for liking something, and swiping left to skip.
Ans:Tinder
3.Previously known as Leshi Internet Information & Technology, it is engaged in myriad of businesses, spanning from Internet TV, video production and distribution, smart gadgets and large-screen applications to e-commerce, eco-agriculture and Internet-linked electric cars,
Ans:LeEco
4.Identify the company

Ans:Lyft
5.The first-generation Zune device was created by X in close cooperation with Toshiba, which took the design of the Gigabeat S and redeveloped it under the name Toshiba 1089 as registered with the Federal Communications Commission (FCC) starting in 2006.What is X ?
Ans:Microsoft
6.X was a semiconductor technology corporation based in Markham, Ontario, Canada, that specialized in the development of graphics processing units and chipsets. Founded in 1985 as Array Technology Inc., the company listed publicly in 1993. Advanced Micro Devices (AMD) acquired X in 2006.Identify X
Ans:ATI
7.Buddy is a mobile wallet launched by which bank?
Ans:State Bank of India
8.A word that is referred to services offered by Dropbox, Evernote, etc. where they give it to you free for a while and then charge a premium
Ans:Freemium
9.Launched on October 1, 2003, its boards were originally used for posting pictures and discussing manga and anime, as the site was modeled on Japanese imageboards.
Ans:4chan
10.What project from Nintendo was codenamed Revolution ?
Ans:Nintendo Wii
11.The Murty Classical Library of India, which publishes classics of Indian literature, was established through a $5.2 million gift from X?
Ans:Rohan Murty(Son of Narayana Murthy)
12.Unified Payments Interface is an architecture and a set of standard APIs to facilitate the next generation online immediate payments. It has been created by which corporation?
Ans:National Payments Corporation of India (NPCI)
13.Identify this project/browser by Microsoft ?

Ans:Spartan
14.Which game ?
Ans:Donkey Kong
15.Which antivirus company has launched a browser called SafeZone?
Options:- Kaspersky, Avast, Mcafee
Ans:Avast
16.Which key does this ISO symbol refer to?
Ans:Escape Key
17.It is a multinational networking and telecommunications equipment and services company headquartered in Stockholm, Sweden. It’s logo consists of Three Horizontal Lines.Which company ?
Ans:Ericsson
18.What computer is related to this ?
Ans:Macintosh
19. <playstation controller case picture, “If this was jewelery, this is how you would protect it”>[the image was not available]
Ans:Playstation Controller
20.He has partnered up with a Dutch company, Spil games, to enter the mobile game scene. He is considered the father of modern video games
Ans:Nolan Bushnell



Wednesday, August 31, 2016

TCS IT Wiz 2016 Ahmedabad Prelims

Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Ahmedabad prelims . We have our sincere thanks and wishes to Maharsh Shah, runner-up of TCS IT Wiz 2016 Ahmedabad Edition


1.Which wallet service based on Ahmedabad started by Pramod Saxena is the first non-bank wallet approved by RBI ?
Ans:Oxigen Wallet
2.T9 is a typing technique used in old phones.What is the full form of T9 ?
Ans:Text on 9 Keys
3.He is the father of http , identify him
Ans:Ted Nelson
4.X is a South Korean memory semiconductor supplier of dynamic random access memory (DRAM) chips and flash memory chips.it was founded as Hyundai Electronic Industrial Co., Ltd. in 1983 and known as Hyundai Electronics.What is X ?
Ans:SK Hynix
5.This online store was started as 'Fabmall' by V S Sudhakar. Shahrukh Khan is an endorser.Which store ?
Ans:Bigbasket.com
6.Identify the logo
Ans:Tesla Motors
7.Who made the Amoeba OS [Hint: He is also the creator of Minix]
Ans:Andrew S Tannenbaum
8.This logo is also called the cute logo.It is designed after Homer Simpson and it is also created after the creator and a programming language. Which logo ?
Ans:Tux
9.Which company acquired Jaybird, an Utah based earphones manufacturer ?
Ans:Logitech
10.This is a file extension mainly used in web browsers.It was created by Compuserve in 1983.Which format ?
Ans:GIF Format
11.Which company introduced the 'Pinch to Zoom' feature to smartphones ?
Ans:Apple
12.X is a company which started by Nolan Bushnell and was named after a game called 'Go'.What is X ?
Ans:Atari
13.Which company's name means 'Three Oceans'. Because they want to spread their products across Pacific, Atlantic and Indian ocean?
Ans:Sanyo
14.Identify the company

Ans:Myspace
15.This Google doodle signifies what ?
Ans:This is the Google Doodle in Morse code
16.Who informally launched an initiative called 'Music Foundry' which allows users to upload their own music ?
Ans:Youtube
17.Which term was coined by Ben Hammersly which is a a portmanteau of "iPod" (a brand of media player) and "broadcast."
Ans:Podcast
18.Visicalc is the first form of this software, it was a killer app for the Apple computers.What software was this ?
Ans:Spreadsheet
19.The following is an image of debit card used to handle bitcoins.What are they called ?

Ans:Cryptocurrency
20.Identify him
Ans:Mike Lazaridis (Founder of RIM)

Sunday, November 15, 2015

TCS IT Wiz 2015 Lucknow Prelims

Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2015 Lucknow prelims . We have our sincere thanks and wishes to Siddhant Singh, winner of TCS IT Wiz 2015 Lucknow Edition

1.255 AM studios launched this Android app for a famous cultural and heritage event in Lucknow. Identify the event.
Ans:Lucknow Litfest
2.Susan Bennet, Jon Briggs , Karen Jacobsen all under the names Samantha, Daniel and Karen are famous for what?
Ans:Apple Siri Voices
3.Which app was known as Picaboo and was developed by Evan Spiegel? [Hint : Chat engine]
Ans:Snapchat
4.Which browser, developed by Norway-based Telenor, was started in 1994 and shares its name with a dramatic art form performed by singers?
Ans:Opera
5.This is a foldable form of something we use quite frequently in our life. What is this?

Ans:Battery
6.Which children’s television channel hosts all its content on nick.com and was previously known as Pinwheel?
Ans:Nickelodeon
7. This is the headquarters of a company based in Hangzhou, China. Which company? [Hint: When seen from above, it seems to form the Chinese letters for A and B]
Ans:Alibaba
8.Which movie shows robots as sentient beings which come back in the 21st century to control humans?
Ans:The Matrix
9.Which movie, directed by David Fincher, starred the now-famous Jesse Eisenberg as Mark Zuckerberg and was about the development of Facebook?
Ans:The Social Network
10.'Jeh’ is a book by Bakhtiar J. Dadabhoy.About which founder of TCS , the book is about ?
Ans:J R D Tata
11.Identify this person. He is the co-founder of Napster
Ans:Sean Parker
12.We all know about Apple. What was Mango with respect to the world of mobiles?
Ans:Microsoft Windows Phone OS [Codename of the OS]
13.What is the missing name ?
Ans:Educomp
14.This is a very famous online store. By what name was it previously known?
Ans: EA Store
15.Identify this DIY Virtual Reality set-up
Ans:Google Cardboard

*Share the missing questions in the comments if possible*


Sunday, October 11, 2015

TCS IT Wiz 2015 Kochi Prelims

Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2015 Kochi prelims . We have our sincere thanks and wishes to Sreekant Shenoy, from Bhavans Adarsha Vidyala, Kakkanad for sharing us the questions


1.This company got its name from Indian mythology. Which cab company is this?
Ans:Meru
2.Which word originally means ' a spirit of harmless,creative,Fun' . Which now have a reverse meaning in the internet world ?
Ans:Hack
3.Name the company which was founded by Toshio Lue and owned by Panasonic whose name means 'Three Oceans'. Because they want to spread their products across Pacific, Atlantic and Indian ocean [Hint:Old generation people know about it]
Ans:Sanyo
4.In HTTP , if HT stands for Hypertext . Then what does TP stands for ?
Ans:Transfer Protocol
5.Identify the logo
 Ans:Kik
6.If 'The Everything Store' is a book about Amazon. Then 'The perfect Store' is about ?
Ans:eBay
7.Identify this logo which you see in the jersey of Delhi Dynamos
Ans:Freecharge
8.Which company manufactured the first smartphone Simon ?
Ans:IBM
9.The startup is supported by Rocket Internet , a global mobile food delivery marketplace . In some other countries this service is called 'hellofood' . Which company are we talking about ?
Ans:Foodpanda
10.Who wrote this book ?
Ans:S Ramadorai
11.On March 18 2013, Vinton Cerf, Robert Kahn, Louis Pouzin and Marc Andreesen and another person was awarded the Queen Elizabeth Prize for Engineering for "ground-breaking innovation in engineering that has been of global benefit to humanity."Which is the fifth person who is also the founder of W3C ?
Ans:Tim Berners Lee
12.This is a film about whom ?
Ans:Julian Assange
13.On April 1 , 2004. Google introduced something offering 1 GB which all the people thought as an April Fools prank because the competitors on this field were giving only 2 MB , 4MB etc . Which service ?
Ans:Gmail
14.Identify the logo
Ans:Pixar
15.Identify
Ans:Slideshare
16.Yandex is a service from which country ?
Ans:Russia
17.Which game , called CoD as short have the series of games such as 'Modern Warfare, Black Ops , Ghosts and Advanced Warfare' ?
Ans:Call of Duty
18. .tr is the TLD of which country ?
Ans:Turkey
19.Identify the two letter answer , which features the character from Despicable Me
Ans:Minion Rush
20.On National Technology Day , 2015 . Which Kochin based incubator won the award for Best technology incubator in India ?
Ans:Startup Village Cochin

Cutoff : 15






Wednesday, October 7, 2015

TCS IT Wiz 2015 Pune Prelims

Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2015 Pune  prelims .Questions provided by Vrushabh Gudade , a First Year student at The College Of Engineering,Pune.

1. It is an app for a famous public campaign in India . Which app ?

Ans:Swach Bharat Abhiyaan
2.Which simple word first used on 29th July 1985 by Apple for programming tools was named 2010’s Word Of The Year by American Dialect Society?
Ans:App
3.The name of which company co-founded by George Canova was suggested by his wife as she mistakenly thought this word meant “New” in French?
Ans:Novell
4.Chief architect Mark Reinhold tweets “Readability, Simplicity, Universality & Compatibility. The keys to ____’s strong history & bright future.” On the 20th anniversary by James Gosling, his creation which he wanted to call to call Oak?
Ans:Java
5. They make wearable devices for kids. Which company?
Ans:Walt Disney
6.The patent of what reads as follows “A system that provides a periodically changing storyline & or a special event company logo to entice users to access a web page.”?
Ans:Doodle
7.Arnold Schwarzenegger at the meet of which motor company’s major announcement of Headquarter change.[Hint: The name contains 'Motors' in its name] * Its not the exact image

Ans:Tesla Motors
8.United States Air Force Research Laboratory made the Condor Cluster, a supercomputer made entirely if what unusual raw material?[Hint: A gaming device]
Ans:Playstation Portable
9.Identify the country where this service is used
Ans:Pakistan
10.Holding a rank equivalent to an Indian Cabinet Minister who is the advisor to The Prime Minister Of India, a member of the National Council on Skill Development & also the Chairman of Bombay Stock Exchange.
Ans:S Ramadorai
11.Who has been called the “Father Of WiFi” because he chaired the IEEE committee which created the 802.11 standard in 1997?
Ans:Vic Hayes
12.Reed Hastings borrowed this book and was later fined for a later return, what
Ans:Netflix
13.Which is the world’s first completely open video game console which was an idea of Julie Uhrman & designed by Yves Behar?[Hint:4 letter answer]
Ans:Ouya
14.Company started by Goro Yoshida & his brother in law Saburo Uchida as Precision Optical Instruments Laboratory in Japan had a logo of Buddhist Bodhisatva.
Ans:Canon
15.Identify the messaging app endorsed by Katrina Kaif stared during Japan’s Tohoku Earthquake
Ans:Line
16.In 2011, which iconic technology behemoth celebrated its centenary with the book titled ‘Making the World Work Better – The Ideas that shaped a century & a company’
Ans:IBM
17. Bill Gates wrote his first program for which paper & pencil game popular amongst the students?
Ans:Tic Tac Toe
18.Steve Wozniak at Xiaomi conference sitting with whom?
Ans:Lei Jun
19.What from the world of Microsoft ?

 Ans:MS Surface
20.Which award ?

Ans:Shorty Awards