Saturday, November 19, 2016

Trivandrum Revenue District IT Quiz - HS Section 2016

Hi friends, here we are presenting the Trivandrum Revenue District IT Quiz High School section questions.We have our sincere thanks and wishes to Dr.Unnikrishnan V S for sharing the questions with us

1.Which is the  Operating System developed by Ray Tomlinson ?


2. IT Law in India became effect on ?

Ans: October 17 , 2000

3.What is the singular for of 'Data' ?


4.Identify the logo


5.Identify her

Ans:Sudha Murthy

6.Expand ICANN

Ans:Internet Corporation for Assigned Names and Numbers

7.Expand GIF

Ans:Graphics Interchange Format

8.Expand HTTPS

Ans:Hypertext Transfer Protocol Secure

9.Identify this software


10.Identify the software

Ans:SynFig Studio

11.Write any 2 examples of animation softwares used in edubuntu

Ans:Tupi, Blender

12. Write the softwares which helps us to prepare a report and present it in your class under 10 minutes. (In Edubuntu)

Ans:Libre/Open office writer

13.CEO of Google ?

Ans:Sundar Pichai

14.CEO of Whatsapp ?

Ans:Jan Koum

15.What is Cyber Terrorism?

Ans:The politically motivated use of computers and information technology to cause severe disruption or widespread fear.

16.Whose activities played a major role in the failure of Hillary Clinton in the U.S. Presidential Election? [email leaking]

Ans:Julian Assange

17.Who developed 'Python' programming language ?

Ans:Guido Van Rossum

18.Whose headquarters ?


19.Expand NEFT ?

Ans:National Electronic Fund Transfer

20. Expand CSS

Ans:Cascading Style Sheets

21.Identify the person along with Steve Jobs

Ans:Tim Cook

22.How many function keys are there in a standard keyboard ?


Sunday, November 13, 2016

TCS IT Wiz 2016 Hyderabad Prelims

Hi friends, here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Hyderabad Prelims

1.Which hyderabad startup's name when translated to English means "our right"?
2.The term was originally coined by Michael Mauldin.It's a software which generates an instant reply. It is designed to answer like a Human.
3.Who wrote the book Business @ the speed of thought?
Ans:Bill Gates
4.Formed originally to offer research and analysis to United States Armed forces, this company literally gets its name from research and development?
Ans:RAND Corporation
5.The inventor , John Shepherd-Barron, had at first envisioned a six-digit numeric code, but his wife could only remember four digits, and that has became the most commonly used length in many places, although banks in Switzerland and many other countries require a six digit X. What am I talking about?
6.Identify the person [Hint:Founder of]
Ans:Sanjeev Bikhchandani
7.Founders of which famous news app in India ?
8.Which country joined the internet in 1996 with three networks namely Raphael, Michel and Gabriel ? [Hint: Focus on the name]
Ans:Vatican City
9.Richard Wurman is credited with the Idea of what? This site is mainly credited with discussions on Hot Topics and "Ideas worth spreading" ?
10.If  a startup valued at One Billion $ is called a unicorn, what is the name given to startups valued at over 10 Billion $?
11.One of the great creation legends of game design is that Toru Iwatani, while eating a pizza, looked down at the pie with a missing slice and used the outline as inspiration for  distinctive shape in the game. The story was furthered by Iwatani himself; when the game's  fever was at its height, he even posed with a half-eaten pizza for a publicity photograph. "In Japanese, the character for mouth [kuchi] is a square shape. It's not circular like the pizza, but I decided to round it out," he said. And thus, the game was born. Which game?
12.Beth Comstack, Jason Kilar created which online service? It also derive The name  from two Mandarin Chinese word "calabash; bottle gourd" and of which The secondary meaning is "interactive recording". The founders saw both definitions as appropriate bookends
13.Which controversial website publishes new leaks, secretive and confidential government information and has been held responsible for leaking of many of the secrets of Worldwide governments? It has been highly criticized by the US Government and many other governments worldwide.
14.Whose first tweet ?
Ans:Pope Francis
15.Identify [Hint:If you use apple, you definitely should know this one.]
Ans:Hon Hai (Foxconn)
16.X was launched on August 12, 1998, as a spare-time project by Senh Duong. His goal in creating X was "to create a site where people can get access to reviews from a variety of critics in the U.S. [Hint : It uses the name of a vegetable]
Ans:Rotten Tomatoes
17.This award is given to the best startups. Techcrunch sponsors it. Which awards?
Ans:Crunchies Awards
18.This company was founded by two former employees from XEROX Parc as InterPress?We use a lot of their softwares for designing purposes.
Ans:Free Software Foundation
20.Old logo of ?

Credits : Quizpedia 

TCS IT Wiz 2016 Coimbatore Prelims

The Coimbatore edition of TCS IT Wiz 2016 was conducted on 23rd August 2016 at PSG College of Arts and Science auditorium.The title went to GKD and the runners up were St.Judes Kotagiri.Here we are presenting the prelims of the TCS IT Wiz 2016 Coimbatore edition
1.Originally created by a company named Lifescape. The name is a blend of is a blend of the name of Spanish painter Pablo Picasso, the phrase mi casa. Google "its then owner" decided to discontinue it in 2015. What am I talking about?
2.Kevin Gilbertson is credited with introducing what to us, useful to "compress" things.
3.First tweet by ?
4.'Bangalore Tiger' is a book written by Steve Hamm about which company?
5.X is the practice of offering people the right to freely distribute copies and modified versions of a work with the stipulation that the same rights be preserved in derivative works down the line.We all have heard the "chiral" version of this word. What is X?
6.Daniel Lewin Co-founded which company, famous in the world of IT?
7.LYF series of Smartphones is a brand from which famous business Conglomerate?
8.Which famous Multi-National Mass Media Company is the owner of the Tech-Blog Techcrunch?
9.The term X was coined by Televoice International for introduction of the first US wide service in 1980 which they offerred. Although VMI trademarked the term, it eventually became a generic term used for referring to virtually all automated voice services employing a telephone.What is X?
Ans:Voice mail
10.Old logo of which web browser ?
Ans:UC Browser
11.How do we better known Alexander Telephone and Telegraph, among the very first in the world to provide telegraph services, founded by Alexander Graham bell himself?
12.X's first products and services included the OmniTRACS satellite locating and messaging service, used by long-haul trucking companies, developed from a product called Omninet owned by Parviz Nazarian and Neil Kadisha, and specialized integrated circuits for digital radio communications such as a Viterbi decoder and now it is one of the leading processor makers for smartphone companies.It was initially founded by Cornell and MIT alumnus and UC San Diego professor Irwin M. Jacobs, USC, MIT alumnus Andrew Viterbi, Harvey White, Adelia Coffman, Andrew Cohen, Klein Gilhousen and Franklin Antonio.
13.Which company launched Smart Belt called 'Welt' ?
Ans:Welt corporation

Credits: Quizpedia

Saturday, November 12, 2016

IT Quiz 143

1.Identify this man who is known as the father of iPod
Ans.Tony Fadell
2.The first X was allegedly written for the original IBM PC by John Socha. Decades before the first computers using this technology were invented, Robert A. Heinlein gave an example of how they might be used in his novel Stranger In A Strange Land (1961).It was initially designed to prevent phosphor burn-in on CRT and plasma monitors.What is X ?
3.In 1993 Arkady Volozh and Ilya Segalovich, friends since their school days and by then working together to develop search software, invented the word "X" to describe their search technologies. The name initially stood for "Yet Another indexer".What is X ?
4.New logo of ?
5.X were initially used by Japanese mobile operators, NTT DoCoMo, au, and SoftBank Mobile (formerly Vodafone).The first X was created in 1998 or 1999 in Japan by Shigetaka Kurita, who was part of the team working on NTT DoCoMo's i-mode mobile Internet platform.He took inspiration for it from weather forecasts,Chinese characters and street signs. What is X ?
6.Identify this person
Ans:Pavel Durov (Founder of VK & Telegram messenger)
7.Which Mumbai based online cabs service was started by Neeraj Gupta on 2007
8.It is a security software company created by Kailash Katkar in 1993 as "CAT Computer Services (P) Ltd".The slogan of this software is "Security Simplified". Which company/software ?
9.X was launched on August 12, 1998, as a spare-time project by Senh Duong. His goal in creating Rotten Tomatoes was "to create a site where people can get access to reviews from a variety of critics in the U.S."The first movie whose reviews were featured on X was "Your Friends & Neighbors".Identify X ?
Ans:Rotten Tomatoes
10.Identify this person
Ans:C Vijayakumar (CEO of HCL)