Showing posts with label Kolkata. Show all posts
Showing posts with label Kolkata. Show all posts

Saturday, September 3, 2016

TCS IT Wiz 2016 Kolkata Prelims


Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Kolkata prelims . We 
have our sincere thanks and wishes to Praneet Shekhar, winner of TCS IT Wiz 
2016 Kolkata Edition for sharing the questions with us


1.Identify the logo
Ans:Buyhatke
2.Which company used to have its headquarters at ‘100 Disk Drive’?
Ans:Seagate
3.Give his name/company he heads
Ans:Abidali Neemuchwala(CEO of Wipro)
4.He was attacked by penguins in his childhood and was always haunted by them. He said that he suffered from ‘Penguinitis’. Who?
Ans:Linus Torvalds
5.Which basketballer who spent almost 20 years at the LA Lakers was one of the key advisors and testers for the creation of the Apple Watch,especially the fitness aspects of it?
Ans:Kobe Bryant
6.Identify

Ans:Bethesda
7.Who authored this book ?
Ans:Steve Case
8.A ____ is a vehicle that physically carries a computer with storage between remote locations to effectively create a data communication link. It is a special case of a sneakernet, where the data is automatically loaded and unloaded when it arrives at its terminal locations.
Ans:Data Mule
9.Which company came up with an April Fool’s Prank announcing that it had created an actual “Ghostbusters Proton Pack”?
Ans:Sony
10.Which company designed a projector with a specially dedicated ‘Football mode’?
Ans:BenQ
11.Which early Intel innovator later went on to become a part of AMD as a part of an acquistion deal of startup NexGen which was working on a Pentium competitor?
Ans:Vinod Dham
12.Which company resulted out of a communication problem between a couple at the Stanford University due to some protocol issue?
Ans:Cisco
13.Florian Caps tried to revive which great early technology for something ‘Instant’?
Ans:Polaroid
14.They are Vivek Prabhakar and Shubhra Chadda.Which company did they start for selling souvenirs to foreign visitors in India?
Ans:Chumbak.com
15.Identify him [hint:He is the creator of RSS feeds]
Ans:Ramanathan V Guha
16.What is intended to celebrate holidays, events, achievements and people and was designed to notify users of the absence of the creators in case the servers crashed?
Ans:Google Doodles
17.Whose tweet ?
Ans:Jack Dorsey
18._____ is a concept in software engineering and computer science where computing is made to appear anytime and everywhere. In contrast to desktop computing, It can occur using any device, in any location, and in any format.
Ans:Ubiquitous Computing
19.Logo of which reverse image search engine?
Ans:TinEye
20.Which company has an in-house software called Marionette which refers to puppets controlled by strings?
Ans:Pixar

Saturday, August 23, 2014

TCS IT Wiz 2014 Kolkata Prelims

Hi Friends here we are presenting the TCS IT Wiz 2014 Kolkata Prelims Questions.We have our sincere thanks and wishes to Kautuk Raj who stood 7th in the TCS IT Wiz 2014 Kolkata for providing us the questions.


Cutoff : 14

1.Which Indian music company owned by the RPG group was formerly known as the "Gramophone Company of India" ?
Ans:Saregama
2.Expand MAC as in MAC address. 
Ans:Media Access Control
3.What was developed after Internet financial services company X.com acquired Confinity in 2000 ?
Ans:Paypal

4.Which programming language was developed by Yukihiro Matsumoto? [Hint : let the girl answer]
Ans:Ruby
5.Douglas Englebart called the _______ as "The Bug" but this term was not widely adopted. [Hint : You see it on your computer screens]
Ans:Cursor
6.News.com redirects to which news site? (Options : CNN CNET BBC) 
Ans:CNET
7.Which font's name means a weapon used by Romans which is a type of catapult that was used as a siege engine in the Middle Ages. [Hint : Starts with 'T']
Ans:Trebuchet
8.In CYMK group of colours, if C stands for Cyan, M for Magenta and Y for Yellow, then what does K stands for? 
Ans:Black
9.Koobface virus disabled plugins to run flash videos on which website? [Hint : Look at the name carefully]
Ans:Facebook
10.Social Soccer is an app by which compnay? 
Ans:TCS
11.It is a book on which Microsoft CEO ?
Ans:Steve Ballmer
12.The ____________ are eight men who left Shockley Semiconductor Laboratory in 1957. FITB. 
Ans:Traitorous eight 
13.Movies like The Karate Kid, The Da Vinci Code, The Pursuit of Happyness and more were made by Columbia Pictures. Which company owns it? [Hint : beverage company]
Ans:Coca cola [
[The answer was wrong .Sony Picture Entertainment bought it from Coca-Cola in September 28,1989]
14.Which company is named after a Buddhist deity? [Hint : Very famous in India] 
Ans:Canon
15.He has friends named Ben, Ginger, Angela and all. Who is he? [HInt : He talk too much]
Ans:Talking Tom Cat
16.What has been blanked out in this image ?
Ans:Dell
17.Identify this game

 Ans:Uncharted
18.Identify the person[Hint : He is the founder of a famous OS]
Ans:Linus Torvalds
19.These are service support centres in the showrooms of which company? 
 
 Ans:Apple
20.Identify this service
Ans:Chaton 

Sunday, September 8, 2013

TCS IT Wiz 2013 Kolkata Prelims

1.Name the free online travel guide launched by Wikipedia built collaboratively by contributors from all around the globe.
Ans:Wikivoyage
2.Which was the first carmaker to integrate Apple's Siri personal assistant into its vehicles?
Ans:General Motors
3.________ is a way to shut down all Internet traffic. Widely used during the Arab spring.
Ans:Internet Kill Switch
4.This is a kind of cybersquatting and relies upon mistakes such as typographical errors made by users while entering a URL into a web browser. What?
Ans:Typosquatting
5.As part of its initiative "India Get Your Business Online", Google has put which legendary Delhi market, which has been in existence for over a hundred years, online?
Ans:Chandni Chowk
6.If SaaS is Software as a Service, IaaS is infrastructure as a service, then what is DRaaS?
Ans:Disaster Recovery as a Service
7.Which was the first Indian city to have a cell phone network?
Ans:Kolkata
8.The term was first commercially used in August 1999 and was coined by brand consulting firm Interbrand corp. which was hired to think of a name "a little catchier than IEEE 802.11b Direct Sequence." Which term?
Ans:Wi-Fi
9.This term refers to the use of computers and computer networks to political ends, chiefly free speech. The December 2010 attacks by Anonymous on the websites of Mastercard and Visa are a notable example of this. Which term?
Ans:Hacktivism

Read the Rest of Questions here

Sunday, August 12, 2012

TCS IT Wiz 2012 Kolkata Finals

Hi friends, here we are presenting some of the questions from TCS IT Wiz 2012 Kolkata Finals .We have our sincere prayers & wishes to the Kolkata Finalist Akshay Agarwal who provided us the questions.
1. A question about facebook was there that in 2009 we can post comments of 15 letters and it kept on increasing.
2.Which technology won the Nobel Prize in 2012 
Ans:Internet
3.Ideas Worth Spreading
Ans:Technology Entertainment And Design
4.connect:RSS feeds logo , Ramanathan Guha , RSS
Ans:Really Simple Syndication 
5.How did Martin Cooper claim  fame ?
Ans:First Mobile Phone Call
6.Which is the Database company links with TCS ?
Ans:Oracle
7.Someone worked at SBI bank and is now in the board of directors of TCS
Ans:           




Other questions will be Updated soon ... ...........

TCS IT Wiz 2012 Kolkata Prelims

Hi friends, here we are presenting the TCS IT Wiz 2012 Kolkata  Prelims Questions.We have our sincere prayers & wishes to the Kolkata Finalist Akshay Agarwal who provided us the questions.

1.What was created by Brendan Eich ?
Ans:Javascript
2.What are the two words make "Intel"
Ans:Integrated Electronics
3.What was created by Tim Westergreen ?
Ans:Pandora Radio
4.Identify him?
Ans:Mike Lazaridis
5.Identify him?
Ans:Pranav Mistry
6.Which company created Playbook tablets ?
Ans:Research In Motion
7.Which company owns Junglee.com(was asked in the Hyd prelims also)
Ans:Amazon
8.1 Zettabyte = How many bytes
Ans:1021Bytes
9.Identify this ?
Ans:CopyLeft
10.According to a robot.. Expand ACER ?
Ans:Advancement Combat Engineer Robot
11.Which company has services like N-Guru ?
Ans:NIIT
12.Identify this Game(the name was erased there)
Ans:Diablo 3
13.What did Herman Hollerith created ?
Ans:Punched Card Tabulator
14.Expand ".mam" extension ?
Ans:Microsoft Access Macro
15.Identify
Ans:Wikipedia(for iOS)
16.What was developed by Sun Microsystems for iPhone 4
Ans:Siri
17. What is used to separate directory names ?
Ans:Backslash (" \ ")
18.Which group owns "Computational Research Laboratories"?
Ans:TATA Group
19.Gauntlet 3 was a game which had the following characters– Pirates, Nerds, Punk, Rockers,X. A major modern “entity” in the world of technology is X. Identify. 
Ans:Android
20.Connect: Napster, Plaxo, Facebook, Spotify, Votizen, Airtime. 
Ans:Sean Parker

Tuesday, October 4, 2011

TCS IT Wiz Kolkata prelim 2011

1.With which company would you associate the Optimus range of smart phones?

A.LG
2.Which Taiwaneesw multinational compay has recently started making mobile phones named Liquid and Stream?
A.Acer
3.Identify the website that this man created?
A.Linkedin(Reid Hoffman
4.This is an common error message in internet .Recently a south Indian movie was made with the same title.Identify the movie title or the error message?
A.404
5.In videography we often find figures like 720p,1080p etc.What does 'p' mean?
A.Progressive Scans
6.This man created a website that we all use for ur TCS IT Wiz research.
A.Wikipedia (Jimmy Wales)             
7.This company was founded in 1970 by Alvin.B.Philips, a former Motorola employee.This company is one of the leading integrated circuit and storage device makers
A.Western Digital
8.Linux-based open source mobile operating system project.It was first announced at mobile world congress in February 2010 by Intel and Nokia in a joint press conference.AMD,Acer and Novell also supports the project.
A.Meego
9.Identify the logo?


A.Picasa
10.What is Nomophobia?
A.Nomophobia is the fear of being out of mobile phone contact. The term, an abbreviation for "no-mobile-phone phobia".
11.The shorty awards are given to the developers of which website?
A.Twitter
12.This tech savvy head of the state uses technology to reach out to her people
A.Angela merkel,Germany
13.Identify the logo?




A.AIM(AOL Instant Messenger)
14.This company is the pioneer P2P file sharing website.Identify the logo of the company?



A.Napster
        

Special thanks to  Dipyaman Chakrabarti who created this document on Quizzardo(Facebook group)