Monday, November 18, 2013

TCS IT Wiz 2013 Delhi Prelims

1.Identify this logo

2.In the context of the World Wide Web, this is a Uniform Resource Identifier(URI) that is stored for later retrieval in any of various storage formats.What?
3.In the world of e-mail retrieval protocols what dos IMAP stands for ?
Ans:Internet Message Access Protocol
4.Peter Stern was the founder of this company.It is a popular URL shortening and bookmarking service website.It came under some scrutiny due to its connection to Libiya.Name it
5.With which media company would you associate this ?

6.Expand PPM (With relation to Printers)
Ans:Pages Per Minute
7.Identify this person [hint: He is the inventor of GIF format]

Ans:Steve Wilhite
8.William Herschel discovered this invisible radiation, which is now used for short range transmission.What is it [some more info was given]
9.With which search engine did rapper Jay Z tie with for the launch of his book "Decoded"?
10.Identify this person
Ans:Dick Costolo
11.Plus is an interbank network that covers all _____ credit,debit, and prepaid cards, as well as ATM cards issued by various banks worldwide. Fill in the blank
12.Identify this technology
Ans:Augmented reality
13.The numerical weight that it assigns to any given element E is referred to as the ______ of E and denoted by PR(E). It was named after one of the founders of the company.What ?
14.With which gaming company would you associate this animal
Ans:Sega(This is the image of Hedgehog)
15.Who has been rated as “India’s most dangerous cricketer” by McAfee?
Ans:Chris Gayle
16.People were calling this problem as CDC (Century Date Change), FADL (Faulty Date Logic). The current name was given by David Eddy. Which problem?
Ans:Year 2000 (Y2K Problem)
17.Sony Pictures has tied up with which company to introduce a mobile game based on the movie 'After Earth' ?
18.Bichitra is a project with all the works and info of which author?
Ans:Rabindranath Tagore
19.Developed by Balendu Sharma Dadhich , X is a Devanagari word processor that complies with the InScript Devanagari Text Input Standard authenticated by the Government of India, the Unicode Consortium and Bureau of Indian Standards. It allows typing text in Indian languages, i.e. Hindi, Marathi, Sanskrit, Nepali and Konkani.What is X ?
20.S-schools is an initiative by which electronics giant for making education better in schools?

Credits: Techformatix

Friday, November 15, 2013

IT Quiz 128

1.He coined the terms "hypertext" and "hypermedia" in 1963 and published them in 1965. Nelson has also been credited as being the first person to use the words transclusion, virtuality, intertwingularity, and teledildonics.Who is he ?
Ans:Ted Nelson
2.Identify this person
Ans:Kevin Mitnick
3.X is a series of fighting games created by Ed Boon and John Tobias. The first four renditions and their updates were developed by Midway Games and initially released on arcade machines, and later to home consoles
Ans:Mortal Kombat
4.Identify this OS
5.What is the full form of QDOS ?
Ans:Quick and Dirty Operating System
6.Identify this person
Ans:Dries Buytaert
7.What is the full form of 'TLS' as in protocol ?
Ans:Transport Layer Security
8.Who is the current CEO of Wipro ?
Ans:T K Kurien
9.Identify this logo
10.What was first patented in 1949 as “classifying apparatus and methods” and described as“article classification through the medium of identifying patterns”?
Ans:Bar Code

Sunday, November 3, 2013


1.Identify this person and what he founded ?

Ans:Bram Cohen (Bit Torrent)
2.What is IAMAI ?
Ans:Internet And Mobile Association of India
3.'Brew' is an Operating System from which company ?
4.Identify this logo

Ans:Wikimedia Incubator
5. X is the most widely used free software license, which guarantees end users (individuals, organizations, companies) the freedoms to use, study, share (copy), and modify the software. Software that ensures that these rights are retained is called free software. The license was originally written by Richard Stallman of the Free Software Foundation (FSF) for the GNU project.What is X ?
Ans:GNU General Public License
6.What from world of Microsoft was codenamed 'Blue' ?
Ans:Windows 8.1
7.Who coined the term 'Copyleft' ?
Ans:Richard Stallman
8.Identify this person
 Ans:Jeff Hawkins
9.X is a video sharing website on which users could upload and share videos. The service is owned and created by Yahoo. X began as an internet-wide video search engine and added the ability to upload and share video clips in June 2006. A re-designed site was launched in February 2008 that changed the focus to Yahoo-hosted video only.What is X ?
Ans:Yahoo Screen
10. X is any small application that performs one specific task that runs within the scope of a larger program, often as a plug-in.The word X was first used in 1990 in PC Magazine.What is X ?