Friday, September 2, 2016

TCS IT Wiz 2016 Bhubaneswar Prelims

Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Bhubaneswar prelims . We have our sincere thanks and wishes to Sampriti Panda, winner of TCS IT Wiz 2016 Bhubaneswar Edition

1.Which is the second city that is going to get free-wifi in it’s railway station after Mumbai?
Ans:Bhubaneswar
2.Which app was founded by Sean Rad in 2012, whose basic concept was swipe right for liking something, and swiping left to skip.
Ans:Tinder
3.Previously known as Leshi Internet Information & Technology, it is engaged in myriad of businesses, spanning from Internet TV, video production and distribution, smart gadgets and large-screen applications to e-commerce, eco-agriculture and Internet-linked electric cars,
Ans:LeEco
4.Identify the company

Ans:Lyft
5.The first-generation Zune device was created by X in close cooperation with Toshiba, which took the design of the Gigabeat S and redeveloped it under the name Toshiba 1089 as registered with the Federal Communications Commission (FCC) starting in 2006.What is X ?
Ans:Microsoft
6.X was a semiconductor technology corporation based in Markham, Ontario, Canada, that specialized in the development of graphics processing units and chipsets. Founded in 1985 as Array Technology Inc., the company listed publicly in 1993. Advanced Micro Devices (AMD) acquired X in 2006.Identify X
Ans:ATI
7.Buddy is a mobile wallet launched by which bank?
Ans:State Bank of India
8.A word that is referred to services offered by Dropbox, Evernote, etc. where they give it to you free for a while and then charge a premium
Ans:Freemium
9.Launched on October 1, 2003, its boards were originally used for posting pictures and discussing manga and anime, as the site was modeled on Japanese imageboards.
Ans:4chan
10.What project from Nintendo was codenamed Revolution ?
Ans:Nintendo Wii
11.The Murty Classical Library of India, which publishes classics of Indian literature, was established through a $5.2 million gift from X?
Ans:Rohan Murty(Son of Narayana Murthy)
12.Unified Payments Interface is an architecture and a set of standard APIs to facilitate the next generation online immediate payments. It has been created by which corporation?
Ans:National Payments Corporation of India (NPCI)
13.Identify this project/browser by Microsoft ?

Ans:Spartan
14.Which game ?
Ans:Donkey Kong
15.Which antivirus company has launched a browser called SafeZone?
Options:- Kaspersky, Avast, Mcafee
Ans:Avast
16.Which key does this ISO symbol refer to?
Ans:Escape Key
17.It is a multinational networking and telecommunications equipment and services company headquartered in Stockholm, Sweden. It’s logo consists of Three Horizontal Lines.Which company ?
Ans:Ericsson
18.What computer is related to this ?
Ans:Macintosh
19. <playstation controller case picture, “If this was jewelery, this is how you would protect it”>[the image was not available]
Ans:Playstation Controller
20.He has partnered up with a Dutch company, Spil games, to enter the mobile game scene. He is considered the father of modern video games
Ans:Nolan Bushnell



Wednesday, August 31, 2016

TCS IT Wiz 2016 Ahmedabad Prelims

Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Ahmedabad prelims . We have our sincere thanks and wishes to Maharsh Shah, runner-up of TCS IT Wiz 2016 Ahmedabad Edition


1.Which wallet service based on Ahmedabad started by Pramod Saxena is the first non-bank wallet approved by RBI ?
Ans:Oxigen Wallet
2.T9 is a typing technique used in old phones.What is the full form of T9 ?
Ans:Text on 9 Keys
3.He is the father of http , identify him
Ans:Ted Nelson
4.X is a South Korean memory semiconductor supplier of dynamic random access memory (DRAM) chips and flash memory chips.it was founded as Hyundai Electronic Industrial Co., Ltd. in 1983 and known as Hyundai Electronics.What is X ?
Ans:SK Hynix
5.This online store was started as 'Fabmall' by V S Sudhakar. Shahrukh Khan is an endorser.Which store ?
Ans:Bigbasket.com
6.Identify the logo
Ans:Tesla Motors
7.Who made the Amoeba OS [Hint: He is also the creator of Minix]
Ans:Andrew S Tannenbaum
8.This logo is also called the cute logo.It is designed after Homer Simpson and it is also created after the creator and a programming language. Which logo ?
Ans:Tux
9.Which company acquired Jaybird, an Utah based earphones manufacturer ?
Ans:Logitech
10.This is a file extension mainly used in web browsers.It was created by Compuserve in 1983.Which format ?
Ans:GIF Format
11.Which company introduced the 'Pinch to Zoom' feature to smartphones ?
Ans:Apple
12.X is a company which started by Nolan Bushnell and was named after a game called 'Go'.What is X ?
Ans:Atari
13.Which company's name means 'Three Oceans'. Because they want to spread their products across Pacific, Atlantic and Indian ocean?
Ans:Sanyo
14.Identify the company

Ans:Myspace
15.This Google doodle signifies what ?
Ans:This is the Google Doodle in Morse code
16.Who informally launched an initiative called 'Music Foundry' which allows users to upload their own music ?
Ans:Youtube
17.Which term was coined by Ben Hammersly which is a a portmanteau of "iPod" (a brand of media player) and "broadcast."
Ans:Podcast
18.Visicalc is the first form of this software, it was a killer app for the Apple computers.What software was this ?
Ans:Spreadsheet
19.The following is an image of debit card used to handle bitcoins.What are they called ?

Ans:Cryptocurrency
20.Identify him
Ans:Mike Lazaridis (Founder of RIM)