Showing posts with label Lucknow. Show all posts
Showing posts with label Lucknow. Show all posts

Sunday, November 15, 2015

TCS IT Wiz 2015 Lucknow Prelims

Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2015 Lucknow prelims . We have our sincere thanks and wishes to Siddhant Singh, winner of TCS IT Wiz 2015 Lucknow Edition

1.255 AM studios launched this Android app for a famous cultural and heritage event in Lucknow. Identify the event.
Ans:Lucknow Litfest
2.Susan Bennet, Jon Briggs , Karen Jacobsen all under the names Samantha, Daniel and Karen are famous for what?
Ans:Apple Siri Voices
3.Which app was known as Picaboo and was developed by Evan Spiegel? [Hint : Chat engine]
Ans:Snapchat
4.Which browser, developed by Norway-based Telenor, was started in 1994 and shares its name with a dramatic art form performed by singers?
Ans:Opera
5.This is a foldable form of something we use quite frequently in our life. What is this?

Ans:Battery
6.Which children’s television channel hosts all its content on nick.com and was previously known as Pinwheel?
Ans:Nickelodeon
7. This is the headquarters of a company based in Hangzhou, China. Which company? [Hint: When seen from above, it seems to form the Chinese letters for A and B]
Ans:Alibaba
8.Which movie shows robots as sentient beings which come back in the 21st century to control humans?
Ans:The Matrix
9.Which movie, directed by David Fincher, starred the now-famous Jesse Eisenberg as Mark Zuckerberg and was about the development of Facebook?
Ans:The Social Network
10.'Jeh’ is a book by Bakhtiar J. Dadabhoy.About which founder of TCS , the book is about ?
Ans:J R D Tata
11.Identify this person. He is the co-founder of Napster
Ans:Sean Parker
12.We all know about Apple. What was Mango with respect to the world of mobiles?
Ans:Microsoft Windows Phone OS [Codename of the OS]
13.What is the missing name ?
Ans:Educomp
14.This is a very famous online store. By what name was it previously known?
Ans: EA Store
15.Identify this DIY Virtual Reality set-up
Ans:Google Cardboard

*Share the missing questions in the comments if possible*


Monday, October 13, 2014

TCS IT Wiz 2014 Lucknow Prelims

Hi Friends here we are presenting the TCS IT Wiz 2014 Lucknow Prelims Questions.We have our sincere thanks and wishes to Sanchit Bansal ,  winner of  TCS IT Wiz 2014 Lucknow for providing us the questions.

1.This is a global set of conferences owned by the private non-profit Sapling Foundation, under the slogan: "Ideas Worth Spreading" ?
Ans:TED
2.Identify this logo
Ans:Saavn
3.Identify this game
Ans:Plants vs Zombies
4.Who wrote this book ?
Ans:Ankit Fadia
5.We have heard about T9 predictive text technology . What does T9 stands for ?
Ans:Text on 9 keys
6.What is twitter's 6 second service ?
Ans:Vine
7.Which company's logo had a William Wordsworth's poem in it ?
Ans:Apple
8.He was the face of time man of year in 1997 , he believes in India and believes its the reason the Intel employees are mostly Indian .Who ?
Ans:Andy Grove
9.Which innovative company was acquired by Ibibo ?
Ans:Redbus.in
10.Who sponsers Singapore marathon ?
Ans:TCS
11.What function of phone is " Telephonobia " regarding ?
Ans:Fear of making or receiving phone calls
12.We steal secrets : the story of ______ by Alex Gibney is about which press organization ?
Ans:Wikileaks
13.Which is the greatest Fruit slicing game ?
Ans:Fruit Ninja
14.The year 2013 was the year of ______ " . _____ is the portmanteau of phone and tablet .
Ans:Phablet
15.Expand JPEG
Ans:Joint Phographic Experts Group
16.How do we better know Service Games ?
Ans:Sega
17.This web based firm from Lucknow is making exciting sites . Its name is from a person who loves or is enthusiastic about advanced technology.Which company ?
Ans:Technophile
18.This is a service from ?
Ans:Instagram
19.What did they found ?

Ans:Snapdeal
20.Whhat is the smallest element on a monitor called ?
Ans:Pixel

Friday, October 11, 2013

TCS IT Wiz 2013 Lucknow Prelims

Hi Friends here we are presenting the TCS IT Wiz 2013 Lucknow Prelims Questions.We have our sincere thanks and wishes to Varun Singh and Lovish Pandey, Winners of TCS IT Wiz 2013 Lucknow who  provided us the questions.

1.Business Warehouse, Business Objects software, Sybase mobile products and in memory computing appliance HANA are all products of which company ?
Ans:SAP
2.Identify this logo
Ans:Godaddy
3.Connect Imangi Studios , Brave and OZ
Ans:Templerun
4.Which virus also known as max++ or sirefef is a Trojan horse that affects Microsoft windows operating system ?(Hint: Also known as ZAB)
Ans:Zero Access
5.Which motion sensing input device by Microsoft was codenamed in development as Project Natal ?
Ans:Kinect
6.Identify this person

Ans:Ken Olsen
7.Google Glass is a wearable computer with an OHMD that is developed by Google. What is OHMD ?
Ans:Optical Head Mounted Display
8.On July 31, 2012 Bollywood Actress Kalki Koechlin launched which online shopping sites “Star N Style” feature ?
Ans:Myntra
9.Founded in 1982 by Gary Hendrix with a National Science Foundation grant, this was originally focused on artificial intelligence related projects. Which antivirus maker is this ?
Ans:Symantec
10.Intially Developed by Macromedia and then acquired by X, Flex was donated by X to the Apache Software Foundation in 2011. Who is X ?
Ans:Adobe
11.In cryptography , CA is an entity that issues digital certificates. What is the full form of CA ?
Ans:Certificate Authority
12.Identify this logo
Ans:Wikimapia
13.X is a microconsole running its own version of the Android operating system, developed by Boxer8. Julie Uhrman founded the project in 2012. Name X
Ans:Ouya
14.X is an Indian direct-broadcast satellite service provider. It uses MPEG-2 digital compression technology, transmitting using NSS-6 Satellite at 95.0. ( Some information was given but it was a giveaway when giri announced that connect it with Shahrukh khan)
Ans:Dish TV
15.Identify the website
Ans:Instaram
16.X and SETI are Developing a Space Cash System called X Galactic. The new initiative seeks to help lay the financial groundwork for the rapidly evolving field of commercial spaceflight. Identify X
Ans:Paypal
17.He was an American Entrepreneur, marketer, inventor, founder and chairman who died on October 5 2011.Name the person.
Ans:Steve Jobs
18.Frank Beck and Bent Stumpe, engineers from CERN, developed a transparent ________ in the early 1970s and it was manufactured by CERN and put to use in 1973.This_________ was based on Bent Stumpe's work at a television factory in the early 1960s. Fill the blank
Ans:Touchscreen
19.What was developed under the codename Boot to Gecko
Ans:Firefox OS


Tuesday, October 9, 2012

TCS IT Wiz 2012 Lucknow Prelims

Hi Friends here we are presenting the TCS IT Wiz 2012 Lucknow Prelims Questions. The questions were provided by Sanchit Bansal, participant of TCS IT Wiz 2012 Lucknow.

1.Dylan is a programming language from which famous company ?
Ans:Apple
2.Originally founded as in house technology unit of Dun & Bradstreet in 1994, by Kumar Mahadeva.And Headquartered at Teaneck,New Jersey,USA.Which company ?
Ans:Cognizant
3.In computing, it  is a reference to data that the reader can directly follow, or that is followed automatically.What ?
Ans:Hyperlink
4.Identify this person

Ans:Ajay Bhatt
5.First web browser in 1990 was made by whom ?
Ans:Tim Berners Lee
6.First tab with jelly bean onboard ?
Ans:Nexus 7
7.Its business and government customers consisted mainly of wireless voice and broadband systems (used to build private networks), and, public safety communications systems like Astro and Dimetra(hint:Neil Amstrong spoke the famos words "One small step for a man,one giant leap for mankind" through the product of this company from Moon)
Ans;Motorola
8.Identify

Ans:Sims
9.It is a diagnostic utility included in MS-DOS and Windows 9x. It checks and repairs file systems errors on a disk drive.What ?
Ans:Scan Disk
10.First products: "JetMate" laser printer driver, for producing high quality Chinese characters, and "KeyPro" software protection system.Which company?
Ans:Transcend
11.Identify the logo
Ans:Skullcandy
12.It  is a tile-matching puzzle video game created by Raptisoft Games, and published by PopCap Games. It is named after the multi-colored fuzzballs around which the game revolves.(Options:Chuzzle,Popsicle,Fuzzicle )
Ans:Chuzzle
13.This a big hit on net.Rise of a meme by a Korean rapper PSY,song is a style. Which style ?
Ans:Oppa Gangnam style
14.Identify this person

Ans:Pierre Omidyar
15.Chomp is a search and discovery company,part of which giant?
Ans:Apple
16.Personais a secure multi browser website authentication mechanism prototyped  by which company
Ans:Mozilla Foundation
17.Identify the logo
Ans:Deviant Art
18.Nvidia : Geforce ::: _______ : Radeon
Ans:AMD/ATI
19.Snapdragon Soc of which company ?
Ans:Qualcomm
20.Ad Campaign of which company ?

Ans:Flipkart.com

Thursday, November 10, 2011

TCS IT Wiz 2011 Lucknow Prelim

1.The current incarnation of this famous website is the result of a March 2000 merger between Confinity and X.com.In Oct 2002 became a wholly owned subsidiary of ebay. Which famous website is this?
Ans.Paypal

2.World’s largest producer of guided missiles .Established in 1922 the company reincorporated in 1928 & adopted its present name in 1959. What?
Ans.Ratheon

3.Started as Galvin Manufacturing Corporation....?
Ans.Motorola

4.Identify the person?

Ans.Jack Kilby

5.What was created by John Backus?
Ans.Fortran

6.Verizon Wireless has released a line of smartphones that go by a name which is a trademark of Lucasfilms Ltd. It It was involved in a lawsuit with Google with a very popular OS. Identify this series of smartphones?
Ans.Droid

7.Started as Haloid Photographic company..?
Ans.Xerox

8.Lindon Labs headquartered in California launched in June 2003 . It was developed by Philip Rosedale, as a computer hardware allowing people to immerse in a virtual world. In its earliest form, the company struggled to produce a commercial version of the hardware, known as "The Rig", which was realized in prototype form as a clunky steel contraption with computer monitors worn on shoulders.What is this famous in virtual world?
Ans:Second Life

9.Which is the Mascot of JAVA?
Ans.Duke

10.Identify the person who is the co-inventer of USB?

Ans.Ajay Bhatt

11.The Fujifilm FinePix Real X cameras can take X-dimensional pictures using two lenses, and display them to the naked eye in X format .What is X?.
Ans.3 D

12.Contrived acronym was coined in 2000 by Luis von Ahn, Manuel Blum, Nicholas J. Hopper, and John Langford?Carnegie Mellon University attempted to trademark the term, but the trademark application was abandoned on 21 April 2008.Identify the term?
Ans.CAPTCHA

13.Precept software by Judith Estrin and Bill Carrico designed and built and internet video product.Identify?
Ans.IPTV(Internet Protocol TeleVision)

14.Identify the person who is the creator of Computer Mouse?

Ans.Douglas Engelbert

15.Started in 1928, as AT&T's Western Electric division , established a division for the specific purpose of installing and servicing their loudspeakers and electronic products for motion picture use. Called "E.R.P.I." (Electrical Research Products, Inc.), it was purchased as part of a consent decree in 1936 by a group of E.R.P.I. executives, including George Carrington, Sr. and Mike Conrow. They changed the name to "All Technical Service Company". How do we know this company today?
Ans.Altec Lansing

16.Identify the logo?


Ans.Blu Ray

17.What is defined as “Collection of duplicating original values stored elsewhere or computed earlier where the original data is inexpensive to fetch “?
Ans.Cache Memory

18.Identify the company?
Ans.Cisco

19.Veronica was based on ?
Ans.Gopher

20.Which technology czar has committeed to put aside well over 10%of his wealth for philanthrophic issues . His foundation’s education venture include SSN educational Institute named after his father and is setting up Seven Vidyagyan schools in UP for rural students?
Ans:Shiv Nadar