Showing posts with label Delhi. Show all posts
Showing posts with label Delhi. Show all posts

Monday, November 18, 2013

TCS IT Wiz 2013 Delhi Prelims


1.Identify this logo

Ans:Datawind
2.In the context of the World Wide Web, this is a Uniform Resource Identifier(URI) that is stored for later retrieval in any of various storage formats.What?
Ans:Bookmark
3.In the world of e-mail retrieval protocols what dos IMAP stands for ?
Ans:Internet Message Access Protocol
4.Peter Stern was the founder of this company.It is a popular URL shortening and bookmarking service website.It came under some scrutiny due to its connection to Libiya.Name it
Ans:Bit.ly
5.With which media company would you associate this ?

Ans:NDTV
6.Expand PPM (With relation to Printers)
Ans:Pages Per Minute
7.Identify this person [hint: He is the inventor of GIF format]

Ans:Steve Wilhite
8.William Herschel discovered this invisible radiation, which is now used for short range transmission.What is it [some more info was given]
Ans:Infrared
9.With which search engine did rapper Jay Z tie with for the launch of his book "Decoded"?
Ans:Bing
10.Identify this person
Ans:Dick Costolo
11.Plus is an interbank network that covers all _____ credit,debit, and prepaid cards, as well as ATM cards issued by various banks worldwide. Fill in the blank
Ans:VISA
12.Identify this technology
Ans:Augmented reality
13.The numerical weight that it assigns to any given element E is referred to as the ______ of E and denoted by PR(E). It was named after one of the founders of the company.What ?
Ans:Pagerank
14.With which gaming company would you associate this animal
Ans:Sega(This is the image of Hedgehog)
15.Who has been rated as “India’s most dangerous cricketer” by McAfee?
Ans:Chris Gayle
16.People were calling this problem as CDC (Century Date Change), FADL (Faulty Date Logic). The current name was given by David Eddy. Which problem?
Ans:Year 2000 (Y2K Problem)
17.Sony Pictures has tied up with which company to introduce a mobile game based on the movie 'After Earth' ?
Ans:Reliance
18.Bichitra is a project with all the works and info of which author?
Ans:Rabindranath Tagore
19.Developed by Balendu Sharma Dadhich , X is a Devanagari word processor that complies with the InScript Devanagari Text Input Standard authenticated by the Government of India, the Unicode Consortium and Bureau of Indian Standards. It allows typing text in Indian languages, i.e. Hindi, Marathi, Sanskrit, Nepali and Konkani.What is X ?
Ans:Madyham
20.S-schools is an initiative by which electronics giant for making education better in schools?
Ans:Samsung

Credits: Techformatix

Sunday, November 4, 2012

TCS IT Wiz 2012 Delhi Prelims

1.Luna, Royale, Zune, and Embedded were the official themes designed for which product by Microsoft?[Hint: For Which version of Windows were they designed?]
Ans:Windows XP
2.Which operating system was developed by Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears and Chris White in October 2003?
Ans:Android
3.Identify the blanked out part?[Options: Flash, Corel, Autodesk]

Ans:Autodesk
4.Everyone's heard about DSLRS. Canon's famous DSLR Range is called CanonEOS. What does EOS Stand for?
Ans:Electro Optical System
5.How do we better know Active Matrix Light Emitting Diodes. Something you'll see in Televisions, Mobile Phones and other gadgets?
Ans:AMOLED
6.Identify him
Ans:Sean Fanning
7.It is Facebook's Advertisement System which is personalized according to likes and interests of the people. So if you like Movies, Facebook will show you advertisements relevant to that. What is this called? [Options: Torchlight, Beacon, PageRank]
Ans:Beacon
8.Gorilla Glass the trademark for an alkali-aluminosilicate sheet glass is manufactured by which U.S. glass maker?
Ans:Corning
9.Which operating system calls itself the First Cloud OS [Hint: Formed by the merger of two companies. One of them being SUN Microsystems ]
Ans:Oracle Solaris
10.X is an online service that matches people seeking vacation rentals and other short-term accommodations with hosts who have an unused space to rent, generally private parties that are not professional hoteliers. The site was founded in August 2008by Nathan Blecharczyk, Brian Chesky and Joe Gebbia. What is X?
Ans:Air BnB
11.Identify the app
Ans:iTunes Movie Trailers
12.Which is the only commercial web browser Available for Nintendo's Wii and 3DS?
Ans:Opera
13.Identify this logo.( Something you'd associate with the European Union)
Ans:Trusate
14.What are notebooks installed with Google's Chrome OS called?
Ans:Chromebooks
15.Which Entertainment Company created this game?
 Ans:Disney
16.Which is the first and only phone maker to incorporate Beats By Dr.Dre Audio in its phones. They've also come up with customized headphones with Beats Audio?
Ans:HTC
17.Yogesh Patel & which other Indian together founded Jaxtr SMS?
Ans:Sabeer Bhatia
18.DevCamp Bangalore. Date : 9 Nov 2012 until 11 Nov 2012. Which Organization famous in the world of IT is organizing this in Bangalore?
Ans:Wikipedia
19."We are _______. We are Legion. We do not forgive." Which group will you associate this with?
Ans:Anonymus
20.Identify the singer
Ans:PSY

Source:Tech Tac Toe

Wednesday, November 16, 2011

TCS IT Wiz 2011 Delhi Finals

I have my sincere thanks & wishes for the participant up of TCS IT WIZ 2011 Delhi , Mohammed Wasih, who provided me the question.                              
                                Experience Anticipation
1. X is a piece of hardware that plugs into an electrical connector on a loptop,computer.What is it ?
Ans.Dongle
2. X is a system-on-chips series introduced by Nvidia for use on laptops,Smartphones.What is X ?
Ans.Tegra
3.What is a computer network administration utility used to test the reachability of a host on an Internet Protocol (IP) network ?
Ans.Ping
4.GNU  Network Object Model Enviornment ?
Ans.GNOME
5. X  is a simple communications tool used for short messages.This was onc used by doctors in new york to communicate with patients.Identify X?
Ans.Pager
6. X  was one used in world war II to break German crypted codes.This was designed by tommy flowers.What is X?
Ans.Colossus

                                  Experience Diversity
1. Its a science fiction weapon .It touch two most substance without resistance .It (some are missing) can be deflected by another x called (some are missing). An active one keeps you a (some are missing) hung .It raises in picture (some are missing) move rapidly through air .Bringing into contact with an object called another previewses a cracker.What am i describing here?
Ans.Lightsaber
2.This preson co-founded the first web based application viaweb ,which was acquired by Yahoo! And known as Yahoo stores.He is also the author of on lisp,Hackers & authors and many more.Who is the guy??
Ans.Paul Graham
3.Stack War is a term used to define the conflict of which two IT companies??
Ans.Oracle and SAP
4.Identify the person?

Ans.Jonathan Schwartz
5.What is this?
Ans.Metro UI (starting screen in Windows 8 )

                                                 @ TCS

1.It is a huge creation from TCS.It is a first of its kind fully integrated information technology solution which is going to redefine small and medium business .....
Ans.TCS iON
2.In 2008 TCS'sInnovation labs developed this product which ows the (some award ) in the wireless category.It is a product that enables the Indian farmers to receive useful data....
Ans.M-Krishi

                                              Experience Oneness

1.     Home Area Network            +  Picture os NTT Docomo

                    +      one man making a phone call phone was played
           +   A Phone was Shown
Ans.3G

2.         Wipro             +     Sony              + Linden Labs   
           + National Anthem of Malidives

Ans.Second Life

3.           Logo of Lulzec       + Some pictures  of Lulzec were shown

Ans.Lulzec(Hackers Group)

Saturday, November 12, 2011

TCS IT Wiz 2011 Delhi Prelim

I have my sincere thanks & wishes for the 1st runner up of TCS IT WIZ 2011 Delhi , VISHAL GOLCHA, who provided us the question.
1. This was created by Hasbro in 1967,which allows the user to create glowing designs?
Ans.Lite-Brite
2.This P2P file sharing service ran into trouble after it circulated the song 'I Disappear' by Metallica,even before it was officially released .Which is that P2P file sharing service?
Ans.Napster
3.At 15,he published a book on ethickal hacking and started a website called 'Hacking Truths'.Identify him?
Ans.Ankit Fadia
4.These awards are called the Nobel Prizes of Information Technology?
Ans.Turing Award
5.Expand WPAN?
Ans.Wireless Personal Area Network
6.What is a propriety software called that has a trial version?
Ans.Shareware
7.The first commercially available digital camera was in the 1990s.Identify this?
(options:1)Digicam 2)Dycam 3)Maxcam)
Ans.Dycam
8.Which electronic giant has the LCDs with the name SyncMaster?
Ans.Samsung
9.On what occasion was this  put up for a day on Google  home page, drawn by a 14 year old?
Ans.Children's Day
10.Which sound technology was used for the first time in 'Batman Returns'? You now usually see it on film posters a lot.
Ans.Dolby
11.What is the compact wireless router called that connects to 5 devices at a time within the range of 10m?
Ans.MiFi
12.Which device from Amazon made TOI publish a headline (something like) ‘E-book market has been transformed’?
Ans.Kindle
13.This is a product by Asus.It named after a very famous toy.Give the name of this?
Ans.Asus Eee Pad Transformer
14.'Mycricket.com' provided one of the first services of something in the US.What is it?
Ans.Wireless Telecommunication
15.CompuServe Information Service, also known by its acronym CIS, first major commercial online service in the United States was acquired by which company?
Ans.AOL
16.This was released by Sony,after it's sucess of Walkman.It's a portable TV .What was this product called?
Ans.Watchman
17.After which American scientist was a township in Menlo Park, New Jersey renamed to in 1954?
Ans.Thomas Alva Edison
18.This gadget topped the Timt list of "Top 10 Gadgets of 2010".Most likely,it's to top  the 2011 too.Which is that gadget?
Ans.iPad
19.This is a company owned by 3com.It provided one of the first services of its kind .Give me the namr of the service?
Ans.Internet Radio
20.Originally Microsoft wallet,Microsoft passport,NET passport ,then briefly Microsoft Passport Network.Which service from Microsoft i am talking about?
Ans.Windows Live ID